уторак, 20. фебруар 2007.

NASTANAK DŽEZA (KORENI DŽEZA)

Džez je nastao kao mešavina mnogo stilova muzike. Njegovi koreni datiraju sa kraja XIX veka i afričkog su porekla. Džez kombinuje elemente afričke muzike sa elementima zapadnoevropske muzike. Za mesto rođenja te kombinacije koja je džez, kaže se da je New Orleans. Jedna teorija zbog čega je New Orleans mesto nastanka, doprinela je crna Kreolska potkultura. Kreoli su prvobitno poticali sa zapadnoindijskih ostrva i živeli su pod španskom i francuskom vladavinom u Luizijani. Postali su slobodni građani kupovinom Luizijane 1803. godine. Kreoli su govorili španski i francuski i živeli su u visokim krugovima u francuskom delu New Orleans-a. Bili su ponosni svojim formalnim poznavanjem zapadnoevropske muzike i njihovim socijalnim i kulturnim vrednostima koje su ih klasifikovale u višu klasu. Njihova muzika se fokusirala na sviranje po notama i tačnom izvođenju, te su nastupali u operi i sastavima u dvoranama.

Na zapadnoj strani New Orleans-a žive neobrazovani, kulturno i ekonomski siromašni američki crnci. Njihova muzika bila je bazirana na jednostavnim melodijama i kompleksnim unakrsnim ritmovima, kombinovanim sa nerazgovetnim izgovorom, vibratom, sinkopiranim ritmovima i „bluz notama“. Pesme koje su pevali bile su najvećim delom duhovne ili su pevane kako bi prošlo vreme tegoba i teškog rada. Pesme su zapravo bile podsticane jer se činilo da radnici bolje rade uz umirujuće efekte muzike. Njihova muzika bila je karakterizovana više pamćenjem i improvizacijom, nego formalnim vežbanjem.

1894. segregacija od strane zakona bila je u dejstvu u New Orleans-u, te je viša klasa Kreola bila primorana da živi na zapadnoj strani sa siromašnim, neobrazovanim američkim crncima. Mešavina dva stila muzike i dve kulture sudarile su se i stvorile početak džeza.

Džez se menjao i nove forme su se često razvijale. Između 1890. i 1900., „Ragtime“ i Bluz bili su u modi. Činilo se da je New Orleans meka novih izvođača i zvukova koji su uključivali sve, uključujući (ali nisu bili ograničeni samo na njih) duvački orkestar, Ragtime, marševe, pop, igre i Bluz. Muzika se širila na sever i zapad preko putnika migranata i ploča. Džez je stvarno postigao uticaj do 1920-ih kada su se belci adaptirali i počeli da ga imitiraju. Neki od lidera popularnih džez bendova bili su Joe „King“ Oliver, Louis Armstrong i Ferdinand „Jelly Roll“ Morton. Ovi bendovi svirali su stilom koji će postati poznat kao Dixieland. Plesanje je postalo poslednja moda tokom 30-ih. Mnogo ljudi želelo je da se otrese depresije igranjem. Tako se džez razvio u nove tipove muzike za igranje.

Do 1940-ih, džez se razgranao u mnogo stilova. Postojali su Bop, Traditional, Swing, Dixieland i latino uticaj na džez. Džez ima raznih formi čak i danas. Acid Jazz je najnovija forma džeza i postaje sve popularnija. Džez ima toliko veliku mešavinu ritmova i taktova da nikada neće prestati da postoji.